PELKO FEAR POSTCARD

Maalaus Niina Lehtonen Braun

Juha Valkeapää–Taito Hoffrén: Pelko/Fear

Kehys

Pelot yhdistävät ihmisiä ja läpäisevät yhteiskuntaluokat. Pelko/Fear liikkuu yksityisestä yleiseen, lokaalista globaaliin, pienestä suureen; konkreettisesti puhutaan yksityisistä ja paikallisista peloista, jotka laajenevat ajatuksen tasolla yleisiksi ja globaaleiksi. Henkilökohtaiset pelot ovat universaaleja. Kysymme, mitä minä pelkään. Mitä minulta jää tekemättä koska pelkään? Pelko tappaa uteliaisuuden ja rajoittaa elämää. Käännänkö katseeni ja miksi? Uskallanko katsoa silmiin, uskallanko kohdata asian, itseni, toisen? Toisaalta terve pelko suojaa meitä ja turvaa elämää. Kuka hyötyy siitä että pelkäämme, kuka lietsoo pelkoa ja miksi? Milloin turvallisuuden luominen aiheuttaa pelkoa?

Mitä

Pelko/Fear on keskusteleva teatteriesitys. Valkeapää ja Hoffrén vetävät sitä ja esittävät aika ajoin ennalta valmisteltuja kohtauksia, kuten Mörön kohtaaminen, Kirjeitä yleisöltä (kirjeen kirjoittaneet katsojat pääsevät esitykseen ilmaiseksi), Pullonpyöritys, Kuolemaa pelottaa ja Pelko antaa siivet, mutta teos pyrkii moninaisuuteen, moninapaisuuteen ja turvalliseen arvaamattomuuteen – yleisöä lempeän vaivihkaa jututtamalla ja osallistamalla. Esitys sopii kaikenikäisille koululaisista ylöspäin. Pelko/Fear-esityksen ensi-ilta on Hangö Teaterträff -festivaalilla kesäkuussa 2019. Sitä ennen Valkeapää ja Hoffrén järjestävät avoimia harjoituksia Kanuti Gildi SAALissa, Tallinnassa, maaliskuussa ja Lainsuojattomat-festivaalilla, Porissa, toukokuussa. Valmiin esityksen arvioitu kesto on 90 minuuttia.

Miten

Pelko/Fear-teoksen välineet ovat yhdessäolo, puhe ja keskustelu, tarinat, musiikki ja yksinkertaiset aktit, huumoria unohtamatta. Tila muistuttaa olohuonetta ja luo eräänlaisen, Riston kappaletta lainaten, turvaluolan. Tärkeitä visuaalisia elementtejä ovat kuvataiteilija Niina Lehtonen-Braunin kollaasit ja Pukkilan kuvataidekoulun lasten piirrokset, jotka molemmat on tehty vartavasten Pelko/Fear-teosta varten.

Taustaa

Valkeapään ja Hoffrénin edellisen teoksen, Kymmenen matkaa sinne missä mitään ei tapahdu, ensi-illasta on kulunut kahdeksan vuotta. Sen vahvuuksia olivat läsnäolo, sen katsojille antama vapaus olla miten haluaa ja se kuinka se yhdisti katsojat väliaikaiseksi yhteisöksi.

Kymmenen matkaa… kiersi laajalti Suomea ja Eurooppaa. Myös Pelko/Fear-teoksesta tehdään niin Suomessa kuin ulkomailla esitettäväksi soveltuva teos; kaksi teoksen kolmesta osatuottajasta ovat ulkomailta, tallinnalainen Kanuti Gildi SAAL ja bergeniläinen BIT Teatergarasjen.

Krediitit

Konsepti ja toteutus Juha Valkeapää ja Taito Hoffrén

Maalaukset Niina Lehtonen Braun

Piirrokset Pukkilan kuvataidekoulu

Tuotanto Juha Valkeapään Ääni

Osatuottajat Kanteleen Ääniä, Hangö Teaterträff, BIT Teatergarasjen Bergen, Kanuti Gildi SAAL

Tuki Taiteen edistämiskeskus, TelepART Mobility Support, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste

Residenssit Kajaanin runoviikko 2018, Kanuti Gildi SAAL 03/19

Esitykset

Mäkelänrinteen lukio

9.12.2019

Meteor Festival, Bergen

17.-18.10.2019

Kanuti Gildi SAAL, Tallinna

2.-5.10.2019

Helsingin kuvataidelukio

2.9.2019

Kajaanin runoviikko, Kajaani

4.7.2019

ENSI-ILTA Hangö Teaterträff, Hanko

8.-9.6.2019

Avoin harjoitus, Toimela, Pukkila

27.5.2019

Avoin harjoitus, Lainsuojattomat, Pori

13.-14.5.2019

Avoin harjoitus, Kanuti Gildi SAAL, Tallinna

11.-12.3.2019

Avoin harjoitus, Orimattilan taidemuseo

10.10.2018

Avoin harjoitus, Kajaanin runoviikko, Kajaani

4.-6.7.2018

PELKO/FEAR POSTCARD

Haluatko osallistua esitykseen?

Kirjoita meille pelosta, mitä se tuo sinulle mieleen. Olisimme kovin kiitollisia jos kirjoittaisit siitä meille. Käsittelemme vastaukset luottamuksellisesti emmekä mainitse vastaajan nimeä, mikäli niin toivot. Kirjeesi voit lähettää osoitteeseen pelko(at)juhavalkeapaa.net.

YHTEYS

Juha Valkeapää
pelko(at)juhavalkeapaa.net

Esityksen ovat tuottaneet: